Dom > Novosti > Sadržaj
МОТОГП: СУЗУКИ-ОД САДА НА ВРХ ПОДИУМА, ПАРТ 1
Jan 19, 2017

Мотогп, сузуки, давиде бривио, маверицк виналес, алеик еспаргаро, андреа ианноне, алек ринс, ГСКС-РР

Пхото цоуртеси оф Сузуки-рацинг.цом

Сузуки је један од мањих произвођача који се баве МотоГП-ом, посебно када је реч о ресурсима, али је успео брзо ићи одозго до врха подијума за пет кратких година.

МотоГП сезона у 2016. години била је година слијетања за Сузуки. Упркос томе што је годину дана консолидације за свој МотоГП програм који је имао своје прве кораке само 12 месеци раније, Сузуки је могао брзо постати главни кандидат на првенству, што је кулминирало возачу Маверицк Виналес који је победио британски ГП . Уз руку Давида Бривија, алма ствар овог пројекта, прегледали смо процес који је Сузуки преузео од планова дизајна на рачунару до врха МотоГП-а.

Иако се тим Сузуки званично прикључио МотоГП почетком 2015. године, ГСКС-РР пројекат је пио много раније. "И званично сам се прикључио Сузуки пројекту за светско првенство 1. априла 2013. године, али већ у току 2012. године имали смо контакте. Сузуки се повукао са Светског првенства крајем 2011. године када су већ направили мотор за 2012. Овај мотоцикл И Никада нисам видио, али мислим да је то била В-четири, то јест, био је мотор за 2012. годину, али Сузуки је одлучио да не настави. "

И какав је био разлог да се не настављају?
"Не знам званични разлог за ту одлуку, али је било занимљиво, јер су већ у службеној изјави о повлачењу из 2011. објавили да ће се вратити. Током 2012. године Нобуатсу Аоки је у Јапану направио неколико тестова са том прототипом , Али истовремено су започели и нови пројекат, који би водио до тренутног бицикла. "

Полазећи од празног шкриљевца?
"Да, почевши од празног шкриљевца. Мотор је, на пример, промењен са В-четири и наставио је да буде инлајн-четири, а шасија је такође потпуно редизајнирана."

Тада је радикална промена.
"Толико тога што смо први пут били на путу са (Ранди) де Пуниет у Мотеги у мају 2013. године, Сузуки је донео стари 800цц и нови МотоГП бицикл. У новембру 2011. Ранди је тестирао у понедељак након што је ГП Валенциа на том бициклу и наши инжењери размишљали о томе да почну од тачке. Сећам се да сам видела старе 800цц и нове 1000 поред пута у кутији, и како ме изненадило колико је већи 800 у поређењу са новим. 1000 је био много компактнији. Било је сасвим јасно да је то сасвим другачији пројекат, све је било другачије. "

Мотогп, сузуки, давиде бривио, маверицк виналес, алеик еспаргаро, андреа ианноне, алек ринс, ГСКС-РР

Пхото цоуртеси оф Сузуки-рацинг.цом

Менаџер тима Сузуки Ецстар Давиде Бривио надгледао је велики део фабричких напора од повлачења Сузуки на крају МотоГП сезоне 2011. године. Менаџер ветерана је оставио жељену позицију унутар унутрашњег пословног круга Валентина Россија како би преузео позицију у Сузуки.

А у том тесту, шта је било поређење у перформансама?
"Није било поређења јер је било само један или два круга са новим бициклом. Ранди је морао да поврати одређено самопоуздање, а онда започињемо тестирање са другом, новом."

2012, неопходна пауза

Сузуки је 2012. користио годину дана да стави на стазу бицикл који је Давиде Бривио први пут видио у априлу 2013. "Са перспективом датим током времена," коментарише Бривио ", вероватно је добра идеја да се пензионишу у тренутку када су Можда не би било могуће да Сузуки настави да учествује у првенству и да настави са таквим амбициозним подухватом. "

Једна година за овакав револуционарни пројекат изгледа као врло мало времена ... бар не довољно да се дефинише, дизајнира и гради. "Могуће је, али до априла апарат је био спреман. Покрили смо се са Аоки и Тсуда, а затим у мају први тест са Ранди де Пуниет у Мотеги. Почели смо мапирати путању одатле која би нас вратила у 2014. Имали смо 7 или 8 месеци, свакако не дуго. "

И како је била та фаза?
"Морам да кажем да развој није лош и да смо у једном тренутку одлучили да одемо у Барцелону, то је било нешто што није било планирано, већ смо га импровизирали, то је био наш први пут у Европу, тестирали смо у понедјељак Након што су ГП и Ранди завршили 0,7 секунде од Лоренза, а сјећам се да смо тамо оставили врло срећан због тога што је то био одличан резултат ... Али, измјена правила која је приморала да користи ЕЦН Магнети Марелли вратила нас је на нулу. Радили смо са Митсубисхи електроником, па смо видели да ћемо морати да редизајнирамо сав софтвер. Тако су у Јапану одлучили да одустану од повратка на Светско првенство годину дана како би имали довољно времена за рад са новим програмом Магнети Марелли. Био је због електронике, а не због било каквих проблема са бициклом. "

Да ли сте у то време размишљали о мишљењу јапанских инжењера или сте били више за излазак у конкуренцију?
"Признајем да је то било мало разочарање, било је разочаравајуће за све јер смо сви желели да идемо у битку, али било је очигледно да нисмо имали довољно времена за припрему бицикла.

Гледајући унаоколо, да ли је то била мудра одлука?
"Гледајући то сада, мислим да је то била добра одлука: прво, јер смо могли радити годину дана са електроником и то је било важно, друго, јер нам је омогућило приступ другачијем тржишту возача. Првенство када смо планирали, ми не би били у могућности да потпишемо Маверицк (Виналес), на пример, враћање МотоГП-а у 2014 би вероватно имало компликоване ствари. Признајем да то нисам мислио тада, али то видим сада након што сам видео све што се десило."

Мотогп, сузуки, давиде бривио, маверицк виналес, алеик еспаргаро, андреа ианноне, алек ринс, ГСКС-РР

Пхото цоуртеси оф сузуки-рацинг.цом

После потпуног редизајнирања МотоГП бицикла од В-четири до четири линије, Сузуки је ангажовао Ранди де Пуниет да помогне у развоју бицикла. Након што су одлучили да одустану од повратка у 2014. како би разумели нову Марелли електронику, ушли су у финалну трку у Валенсији као дивну карту, али су претрпели проблеме са поузданошћу.

Да, али две године тестирања без такмичења ... Како то пређе са групом која је формирана да би се такмичила? Мора да је било чудно.
"Да, било је дуго чекање за све, иако морам рећи да је друга година нисмо могли искористити то као што смо очекивали. Киша нас је пратила сваком тесту који смо направили, независно гдје је у свијету Били смо, на пример, отишли смо у Аргентину и нисмо имали суву вожњу, киша је киша два дана, отишли смо у Аустин, а након спектакуларног сунца који се појавио у недељу трке, сутрадан је био хладан, Стаза је прљава ... Не, ми нисмо могли да искористимо много времена, а онда смо у септембру отишли у Мугелло и почели да имамо неке проблеме са поузданошћу мотора - разбили су. Ранди је такође имао велики пад и коштао га је Мало да се опоравимо. Дакле, на почетку смо имали кишу и на крају техничке проблеме, била је година када нисмо превише постигли. "

2014, компликован деби

Да ли сте стигли до краја 2014. године са јасном будућношћу или са облацима на хоризонту?
"Крајем 2014. смо били задовољни у смислу наших возача, јер смо у јулу / августу потврдили Алеик и Маверицк. Што се тиче техничких аспеката, добро ... Када смо ушли као дивљина у Валенсији у последње време ГП сезоне 2014 имали смо велике проблеме са мотором. Разбили су и признајем да нас је веома забринуло. "

А који је био механички проблем?
"У Јапану знају. У Валенсији, као дивља карта, по прописима имали смо три мотора: у суботу увече смо већ прекинули 2. За недељу смо имали један мотор за трку а на другом бициклу смо имали четврти мотор, који Ако бисмо користили, би нас присилили да почнемо од питлане ... па, понављам, то је био компликовани викенд.
Али морам рећи да су инжењери у Јапану направили сјајан посао током наредне зиме. Кад смо стигли у Сепанг за први пресеасонски тест за 2015. годину са Алеик и Маверицк, ситуација је била много боља. "

Да ли је било потребно жртвовати снагу ради поузданости? Да ли сте морали редизајнирати неки аспект мотора?
"Проблеми су изгледа повезани са електронским управљањем, тако да смо радили на том делу, ништа није морало бити редизајнирано. А што се тиче моћи, да, 2015 наша перформанса на почетку није била најбоља јер покушавамо ријешити поузданост Жртвовао нешто. Бицикл је био врло добар са шасијом од самог почетка, али смо много трпели. "

Једна од карактеристика ГСКС-РР од самог почетка била је његова компактност. Сузуки је био мали мотор! Заправо, премало за Алеик.
"Да, али чак и тако је Алеику волео мотор од првог тренутка, дошао је из екипе Теам Форвард, Иамаха. Да, наравно, из прошлогодишње шасије, али Иамаха шасија је увек Иамаха. Бицикл је рекао да је шасија боље него Иамаха. Схватили смо да је наш бицикл био добар.
Оно што нам недостаје прва година је снага мотора. Наши инжењери су напорно радили како би добили пуно обртног момента како би били једноставни за вожњу, али смо били сувише ниски на пуној снази. До 2016. године можемо повећати максималну снагу без жртвовања обртног момента и прогресије испоруке. Морам да кажем да је у овом аспекту увођење промена без кочења [геарбок] много помогло. "

Мотогп, сузуки, давиде бривио, маверицк виналес, алеик еспаргаро, андреа ианноне, алек ринс, ГСКС-РР

Фотографија љубазношћу Сузуки-рацинг.цом

Потписивањем младог Маверицк Виналес-а показало се да су Бривио и Сузуки потезни потези, јер талентовани Шпанац доказује да је звезда која убрзава брзо да Сузуки буде конкурентна 2016. године.

Реаргуард у Јапану

Група МотоГП техничара на пројекту у Јапану, јесу ли млади инжењери или су они који су већ водили Сузукиове интересе у тркама прошлости?
"То је мешавина. Наш лидер пројекта је већ радио у 250цц. Постоји Кен Кавауцхи, наш технички менаџер, који је радио током ере екипе Ризла. Има људи са искуством. Морам рећи да сам током ових година у Сузукиу могао да видим да имају много знања. Инжењери су добри, имају огромно знање и доста техничког искуства. Са њима је важно рећи тачно шта желите, шта вам треба, да су циљеви јасни. Ако им кажете да желим мотор са још 10 коњских снага, они раде на томе; Ако им кажете: 'Желим напреднији мотор и снага није битна', то раде. Мислим да су наши недостаци у 2015. години били посљедица циљева које смо дали инжењерима, а не да нису могли направити брз мотор. Пуно смо радили на лакоћи вожње, прогресивности и нису посветили превише пажње моћи. Кад смо измерили против наших ривала, видели смо да то није довољно. "

Говорите на множини, "нисмо обраћали пажњу на моћ". Ко су особе које комуницирају потребама инжењерима у Јапану?
"Вођа пројекта, након што слушам јахаче и анализира податке ... радио сам са различитим брендовима и знам да у свим одељењима за расу постоје различита мишљења међу инжењерима. Ако разговарате са два или три инжењера на одређеном Аспект мотоцикла, вероватно ћете чути три различите идеје, зато водитељ пројекта мора бити онај који треба изабрати са правцем који ће се водити, након анализирања онога што инжењери кажу и шта виде. "

Има ли трајекторију током две сезоне коју сте имали у МотоГП-у као што сте очекивали? Да ли је прошло брже од очекиваног или спорије?
"Ако морам да будем искрен, морам признати да у првој сезони нисмо постигли свој циљ. Када сам био у Јапану да разговарам са" великим шефом ", затражио је од нас да завршимо прву сезону у првих седам и Ми нисмо успели, завршили смо 10. и 11. па нисмо постигли своје циљеве, мислим да смо са бржим мотором прве године могли успјети. "

Да ли је било разочарења у Јапану? Да ли је то имало посљедице?
"Не, истина је не. Можда смо пропустили мету, али мислим да је 2015 била добра сезона. Пре свега током тестирања: били смо први и други у Барцелони, Алеик је био у првом реду у Аргентини и Ассен, неке трке Били су испред првог дела трке, али смо онда изгубили позиције. По мом мишљењу, резултат је био због недостатка моћи. Пронашли су нас равно у првих неколико кругова, ми смо претрпели мало више за то . "

Звучи као да су "кривци" да не испуњавају циљеве до 2015. године техничари који нису успели да анализирају или разумеју потребе.
"Нисмо урадили анализу ко је био узрок, није било никаквог показивања прстом никоме, осим тога, у 2015. години, након 2 или 3 трке смо схватили огроман таленат који је Маверицк имао. Више да смо на почетку следећег првенства морали учинити све што је могуће да га одведемо да остане код нас након 2016. године, сезона која му је истекла уговор са нама. Ми смо фокусирали све ресурсе на побољшање мотоцикла и мотора јер смо морали Убеди Виналес да остане у тиму. То је била врста мисије која нас је водила 2015. године. "